ЮНЕСКО реши да изключи Ливърпул от своя  Списък на световното  културно наследство.

...
ЮНЕСКО реши да изключи Ливърпул от своя  Списък на световното  културно наследство.
Коментари Харесай

ЮНЕСКО отне от Ливърпул статута на Световно наследство 

ЮНЕСКО реши да изключи Ливърпул от своя  Списък на световното  културно завещание. Причината е дейното строителство,  осъществявано от градските управляващи в региона на доковете и пристанището.  А те са архитектурен ансанбъл, считан от организацията към Организация на обединените нации за доста значим монумент, заяви Би Би Си. В Ливърпул наричат  решението " необяснимо " и се надяват то да бъде преразгледано.

В историческия център на Ливърпул, именуван „ град на мореплаватели и търговци " влизаха  шест участка, включени в листата на ЮНЕСКО " като свидетелства за развиването на един от най-големите международни търговски центрове от XVIII и XIX век ". " Този обект също демонстрираше  новаторски  разработки в региона на транспортните системи и технологии и пристанищното ръководство ", отбелязва  агенцията.

Причините

Като причина за лишаването от статут ЮНЕСКО уточни " необратимата  загуба на  характеристики, посочващи изключителната универсална стойност на този обект. По-конкретно, казусът беше в изграждането на два огромни плана - комплекс от жилищни и офис здания, наименуван Liverpool Waters, както и на голям стадион от стъкло и стомана на футболния клуб " Евертън " до историческия док Брамли Мур.

По-рано градския съвет на Ливърпул, традиционно  доминиран от  лейбъристите, реши да не стопира строителството на Liverpool Waters, което продължава към този момент 12 години и носи значителни  доходи. Стойността на плана се прави оценка на 5 милиарда лири. 

" Това беше болезнено решение. Предупреждавахме градските управляващи години наред, само че за жалост мораториум върху строителството по този начин и не беше въведен ", сподели Мехтилд Рьослер, шеф на Центъра за международно завещание на ЮНЕСКО.

 

Какво споделят в Ливърпул?

Основният мотив на ръководителите на града беше, че Ливърпул, считан за британски район в икономическа меланхолия, е имал мощно потребност от вложения и работни места.

Кметът на Ливърпул Джоан Андерсън назова решението на ЮНЕСКО " неразбираемо " и добави, че градските управляващи ще проучат опцията за обжалване, в това число и тъй като, съгласно нея решението е взето „ 10 години откакто представители на ЮНЕСКО са посетили града за финален път, с цел да видят всичко със личните си очи “.

От 18-те члена на Изпълнителния комитет на ЮНЕСКО, 13 са дали своят вот за отнемането на статута, а петима срещу - с настояването на управляващите в Ливърпул да се даде най-малко още една година за размисъл. Тъй като сходни решения изискват болшинство от две трети, единствено един глас е определил ориста на кея на Ливърпул.  
 

Последиците

Статутът на обект на международното културно завещание не носи непосредствено пари, само че доста покачва престижа на града и притегля туристи.  Смята се, че доста американци и азиатци пътуват съгласно листата на ЮНЕСКО.  Годишните доходи от туризъм в националния парк Лейк Дистрикт в централна Англия са се нараснали с 20 милиона английски лири, след като той най-сетне влезе в него след 30 години несполучливи опити. Лейк Дистрикт е първия народен парк в Англия, включен в листата.

Всяко изтриване от Списъка на международното завещание е загуба, с изключение на за заличеният, за интернационалната общественост и за интернационално споделените полезности и отговорности по Конвенцията за международното завещание. Включването е почетно и не носи пряко никакви средства, само че е въпрос на авторитет и усилва доста интереса. Много туристи, изключително от Съединени американски щати, държат специално да посетят обектите от листата на ЮНЕСКО. След включването на националния парк Лейк Дистрикт в Англия измежду обектите на международното естествено завещание, приходи от туризма в региона нарастнаха с 20 милиона паунда годишно.

 

Други заличени и застрашени 

Ливърпул е четвъртият случай на изваждане от списъка на ЮНЕСКО в историята.  Преди това бяха изтрити резерватът на антилопата Орикс в Оман, долината Елба в Дрезден и храмът Баграт в Кутаиси, Грузия. Резерватът загуби своята почетната купа заради намаляването на площта му от управляващите на Оман и незадоволително дейната битка с бракониерите, долината на Елба — заради построяването на напредничав мост,  а катедралата— поради скорошната реституция, която съгласно ЮНЕСКО, е нарушила нейната целокупност и достоверност. (Последният случай може би дава отговор защо у нас през последните тридесет години в Списъка не са включвани обекти на материалното културно наследство).

През 2011 и 2016 година от загуба на престижния  статут бяха застрашени центърът на Санкт Петербург и Московския Кремъл заради проектите за създаване на небостъргачът, наименуван в този момент център Лахта и издигането на 25-метров паметник княз Владимир Кръстител на Боровицкия площад.

И двата пъти съветските управляващи направиха компромис: небостъргачът бе издигнат по-далеч от центъра, а паметникът е с 1/3 по-нисък.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР